LCHF-livsfarlig diet för oss med familjär hyperkolesterolemi

By 2012-09-15Hälsa, Kost

Jag blir så upprörd när olika extrema dieter hyllas i media och på nätet. Den senaste ”flugan”, LCHF, har blivit en kassako för dem som passat på att skriva böcker om ämnet.

Jag kommer från en släkt, där alla lider av för högt kolesterol. Vi lider av familjär hyperkolesterolemi. Ifall vi åt grädde, smör, bacon och annat animaliskt fett i de kopiöst stora mängder som LCHF innefattar, skulle vi alla ”tuppa av” inom några år. I Finland har man undersökt släkter med för högt kolesterol i ca 40-50 år. Redan som barn, fick jag titt som tätt åka till barnsjukhuset för att testas.

I Finland är vi väldigt många som lider av denna åkomma och familjär hyperkolesterolemi är mycket vanligare i Nordeuropa än i Sydeuropa.

Det som hindrar farligt animaliskt fett att fastna i blodkärlen, är animaliskt fett, motion, hälsosamma matvanor och mediciner (i fall att man lider av det familjära kolesterolet).

Ifall LCHF dieten innebar, att man bara åt animaliskt fett (oljor, avocado etc) i stora mängder, att man uteslöt snabba kolhydrater, att man följde denna diet under några månader och att den endast skulle följas när det var frågan om en gravt överviktig person, så skulle jag säga ”Hallelujah! Go for it!

Alla extrema dieter borde få tillämpas endast av gravt  överviktiga personer och de borde vara tidbegränsade. Hjärnan behöver kolhydrater och man går INTE upp i vikt av att äta havregrynsgröt på morgonen. Dessutom sänker havret kolesterolvärdet i blodet.

Jag tycker att man skall äta så mångsidigt som möjligt. Dock tycker jag inte att man skall äta vita kolhydrater, ifall man kan välja en fullkornsvariant istället.

Hoppas denna LCHF hysterin snart går över…annars får vi många dödsfall förorsakade av igentäppta blodkärl om några år.

Join the discussion No Comments

 • Anne Nordberg skriver:

  Det är bra att ta reda på saker innan man skriver och kommenterar olika dieter. Ex när det gäller kolesterol och LCHF är det det farliga kolesterolet som minskar och det goda kolesterolet som ökar när man äter enligt LCHF. Det har undersökts noga t o m i Finland. LCHF har massor av goda effekter, t ex min mans diabetes. Han slipper ta diabetesmedicin då hans blodsockervärden nu har gått ned till en hälsosam nivå, vikten har minskat mycket och välmåendet ökat markant. Att man skippar brödet, bullarna, pastan, potatisen och riset gör att man inte känner sig så uppsvälld i kroppen hela tiden och samtidigt i och med att man ersätter potatis, pasta, ris med grönsaker så får man i sig mycket vitaminer och andra viktiga ämnen mer. Svenskarnas skrivande om LCHF är mycket grundat på okunskap.
  De som jag känner som börjat och äter enl LCHF mår nu så mycket bättre än innan.

 • Linda Lampenius skriver:

  Hej Anne Nordberg!
  Jag råkar veta vad jag pratar om. Som jag skrev innan, så har jag och min mammas familj varit en del av de omfattande undersökningarna, gällande familjärt kolesterol, i Finland.
  Du talar osanning när du påstår att det goda kolesterolet ökar när man äter enligt LCHF. Ifall man äter grädde, creme fraiche, smör och annat animaliskt fett, så ökar det farliga kolesterolet. När man söker på LCHF recept på nätet, innehåller nästan alla recept just animaliskt fett.
  Ifall man åt bara vegetabiliskt fett, så skulle det vara en annan sak. Dock skall man inte hålla på med en kolhydratfattig diet alltför länge. Ifall man har så gott som normal vikt eller är smal, skall man absolut inte lämna bort kolhydrater som kommer från fullkorn.
  Jag har levt med olika ätstörningar i 23 år. Jag VET hur kroppen reagerar på olika dieter.
  Önskar dig en bra dag, Linda

 • Linda Lampenius skriver:

  Hej igen Anne! Läs denna ”artikel”, som finns på Kureras hemsida:

  Rätt energi för dig som tränar
  HÄLSA 6 september, 2012
  När du tränar är det extra viktigt att du får i dig den näring du behöver. Många tränar för att må bra, och då gäller det att du även fyller på med rätt sorts näring vid rätt tillfälle. Här har du tipsen för att få till en bra mat-dag.

  När vi tränar är det extra viktigt att se till att vi får i oss näringsrik mat med jämna mellanrum. Låt det inte gå mer än tre till fyra timmar mellan målen. Kroppen förbrukar energi och det är viktigt att den ”tankas med rätt bränsle” och rätt mängd. Det gäller även att få i sig en bra balans mellan de olika näringsämnena så att vi får de mängder kroppen behöver. Detta krävs för att hålla oss friska. Äter vi en regelbunden och varierad kost så har vi störst möjlighet att få i oss de näringsämnen kroppen behöver.

  Så här kan en bra mat-dag se ut:

  Frukost: efter att ha sovit en hel natt är kroppens blodsocker lågt och glykogenlagren är i princip slut. Då är det extra viktigt att fylla på med kolhydrater. Gröt eller fil med musli (inte med bananchips och sockerstinn ananas), ägg och fullkornsbröd är ett utmärkt sätt att starta dagen på.

  Tips på en bra start på dagen: 0,5 liter vatten, kaffe och proteindrink, en rask promenad eller löprunda. Kaffet höjer kroppstemperaturen, proteinet hjälper dig att bevara muskelmassan och den låga glykogennivån gör att den energi du förbrukar tas av dina fettdepåer. Vatten för att blodet cirkulerar bättre. Efter det smakar frukosten ljuvligt!

  Lunch: bör vara dagens största mål. Ät kolhydrater i form av fullkornsris, fullkornspasta, bulgur, quinoa, protein i form av rent kött, kyckling, fisk, tofu. Undvik charkuteriprodukter och halvfabrikat (dålig kvalité och mycket tillsatser.) Antioxidanter i form av grönsaker, försök att äta grönsaker efter säsong för bästa näringsvärde. Tomater mitt i vintern innehåller inte mycket vitaminer.

  Middag/före träning: extra viktigt med långsamma kolhydrater. Äter vi snabba kolhydrater blir vi först pigga och kort därefter trötta precis innan träningen börjar. Detta beror på att blodsockret åker som en jojo upp och ner. Ät 1-2 timmar före träning, en timme före om det är styrketräning som gäller, två timmar före om det är konditionsträning. Ska vi inte träna hoppa över ris och pasta och ta bara grönsaker. Tänk på att kolhydraterna är bränslet för kroppen och om du bara ska hem till TV-soffan behöver du knappast mer bränsle. Tänk på bilen.

  Efter träning: fyll på med energi så fort som möjligt efter träningspasset, inom en halvtimme för att kroppen ska kunna återhämta sig optimalt. Ett bra återhämtningsmål innehåller snabba kolhydrater (enda gången snabba kolhydrater är okej) och en fullvärdig proteinkälla. Att det är okej med snabba kolhydrater efter träning beror på att de ger ett snabbt insulinsvar i blodet vilket resulterar i en snabbare och effektivare återuppbyggnad av de muskler som brutits ned under träningen.

  Är målet med träningen optimal fettreducering bör man minska något på kolhydraterna, men inte utesluta det helt, och öka andelen protein i kosten. Proteinet skyddar mot muskelnedbrytning och motverkar att kroppen blir svagare och vi slipper bli trötta och hängiga som man kan bli med vanlig ”bantning”. Om vi inte tränar på kvällen bör kvällsmålet framför allt innehålla proteiner. Då kan du gärna hoppa över kolhydraterna helt.

  Till detta bör man lägga 2-3 mellanmål. Frukt, avokado, makrill, nötter och proteindrinkar är utmärkta mellanmål.

  Av Carolin Helt

 • Marin skriver:

  Hej Linda! Vilket bra inlägg!
  Jag är en artonårig tjej och jag har också FH som jag har ärvt av min mamma som kommer från Island.

 • Nicole skriver:

  Hej Linda!
  Var du tvungen att genomgå någon speciell behandling för din familjära hyperkolesterolemi då du var gravid? Jag har själv sjukdomen och är nu gravid. Har läst om många risker osv, men tyvärr har läkarna inga konkreta svar..så det skulle hjälpa att veta hur någon annan gjorde i samma sits 🙂

 • Karin Olsson skriver:

  Hej Linda!
  Jag arbetar som projektledare med medicinska marknadsundersökningar. Vi genomför just nu intervjuer med personer som lider av Familjär hyperkolesterolemi. Syftet är att förstå hur det är att leva med FH, behov och önskemål man har, hur vårdkontakterna ser ut, osv. Maila mig på om du är intresserad av att veta mer.
  Mvh Karin

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.