Vad säger SD om oss finlandssvenskar?

Efter alla rasistiska uttalanden från medlemmar i SD, kan jag bara tänka mig att även vi finlandssvenskar står på SDs ”hatlista”. Var i världen skall vi då få känna oss välkomna?

När jag växte upp i Finland, fick jag ofta höra finskspråkiga ungdomar säga nedlåtande saker om oss finlandssvenskar. Vi fick ofta höra att vi skulle ”åka hem tillbaks till Sverige”. Ifall jag vistades i centrum av Helsingfors om kvällarna, höll jag mig till finska språket, för att inte hamna i trubbel.

Alla mina släktingar och förfäder är svenskspråkiga. Finland var ju en del av Storriket Sverige i nästan 800 år. Vissa svenskar bodde då i den delen av storriket som idag är Finland.

Min pappa, som fyller 91 nu i december, krigade ute i skogarna för Finland i 3 1/2 år, så som alla andra finlandssvenska män gjorde. Trots det hatar så många finnar oss finlandssvenskar.

Jag har ändå alltid varit stolt över att vara Finländare. Jag har älskat mitt hemland. Nu håller finlandssvenskarna och vårt språk på att utrotas. Sannfinländarna fick ca 20% av rösterna i senaste valet i Finland.

Sedan jag flyttade till Sverige (årsskiftet 2002-2003) från England, har jag känt mig som ”hemma”. Jag får prata svenska utan att bli hånad. Jag är gift med en svensk man och blev svensk medborgare för 1 1/2 år sedan. Det som är trist i Sverige är att jag får betala en jäkla massa skatt och får trots det lida av mycket sämre sjukvård, tandvård och skolsystem än i Finland.

Är det så, att jag igen skall börja känna mig som en ”utböling”, för att jag är en av dessa invandrare, som SD inte vill se i Sverige?

Tyvärr så råkar ett så förfärligt parti som SD ha en väldigt ”intelligent” och skicklig retoriker som partiledare i Jimmie Åkesson. Han lyckas om och om igen att ta dem ur ”skiten”. Man önskar bara att han skulle kunna bli hjärntvättad och släppa alla rasistiska tankar. För övrigt verkar ju många i SD-gänget vara ouppfostrade och väldigt barnsliga individer.

 

Join the discussion 5 Comments

 • Lassas skriver:

  Svenskan håller inte alls på att utrotas i Finland. Inte ens alla Sannfinländare är på den linjen. Ta t.ex. Borgå där Sfp o Sannf. samarbetar. Dessutom finns det finlandssvenskar med i Sannf. klart det finns enorma puckon bland Sannfinländarna, men ta en liten reality check tack innan du målar upp fan på väggen.

 • Chris Hilli skriver:

  Ojoj Linda vad vi finlandssvenskar uppe i Kemi blev mobbade. Jag mobbades i skolan( finskspråkig) pga mitt svenska modersmål. Finsklärarna var värst. Jag kallades ”hurri” som är ett fruktansvärt nedsättande ord om finlandssvenskar och ”hurri” ordet berör mig fortfarande väldigt illa.

  Måste bara berätta att för ett tag sedan hade man på TV-reklamen Harry Boy (TV4) en sekvens om att ”svenskarna skulle slå ”hurrit”. Jag blev oerhört kränkt av denna reklam och försökte göra en anmälam gällande kränkning av finlandssvenskar, men tror du att anmälan togs upp? Nehej du…I Sverige har man ingen koll.
  När man talar om för folk att man är finlandssvensk så vet de oftast inte vad det är. Man säger ”som Arja Saijonmaa då?”.
  Ang SD så har de nog inte tänkt just i dom banorna, vi är ju nordbor…
  /chris

 • Anne Nordberg skriver:

  Måste bara säga en sak som min man sade ang finlandssvenskar…varför de är så illa omtyckta i Finland. Han är född i Finland, Nokia, och sade att eftersom nästan alla som är finlandssvenskar beter sig som de gör, de tror tydligen att de är ”bättre” än finnarna och beter sig odrägligt, inte alla dock, så det är därför de är så illa omtyckta och alltid har varit..i Finland alltså. Jag själv har aldrig bott i Finland, men mina föräldrar är därifrån…de sade samma sak som min man.

 • Lassas skriver:

  Anne, man hör alltid emellanåt dessa historier men du hör aldrig nåt om hur det är den andra vägen? Jag kan lova att odrägligheten sker åt båda håll, men vad man ska vara särskilt medveten om är att odrägligheten görs av en minoritet både av finsk- som svenskspråkiga. Den överväldigande majoriteten har helt normala relationer utan fåniga tillmälen eller löjliga fördomar. Men som vanligt är det de trevliga detaljerna man minns och berättar vidare.

 • viveca skriver:

  Jag växte upp i Österbotten. Vi läste Stockholmstidningen och Hufvudstadsbladet samt Allers veckotidning Vi var svenskar och kallade svenskarna i Sverige för rikssvenskar. När jag var 16 år befann jag mej på en busstation i Björneborg . Plötsligt blev jag utskälld av en finne som bl a sa: Jag är en finne men vad är du? Du hör inte hemma här i Finland. Det var en traumatisk upplevelse för mej. Jag visste bara att det fanns svenskar och finnar som tillsammans utgjorde finländare , medborgare i självständiga Finland. När jag senare flyttade till Sverige och talade finlandssvenska blev jag kallad för finnjävel. Jag anser att det tråkigaste í allt detta är att svenskar i Sverige har så dålig koll på sin egen historia.

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.