Jag har gått hos osteopaten Andreas Graham på Sibyllegatan i några år. Senast idag fick jag hjälp för mina ryggbesvär. Kiropraktorer och naprapater är ”nollor” jämfört med osteopater.
I Finland gick jag hos osteopat redan på 90-talet och även i England -99 och 2000. Det är förvånansvärt att så få svenskar känner till osteopati. Här kommer lite info från Osteopatförbundet
Osteopati – Manuell medicin
Osteopati [å´steopati] är något nytt för många svenskar. I länder som Schweiz, Storbritannien, Nya Zeeland och USA är det däremot en utbredd och erkänd medicinsk behandlingsform, som kan sammanfattas med orden manuell medicin. Osteopati bygger på att kroppen är en enhet där alla delar hänger ihop och är beroende av varandra. Den manuella medicinens uppgift är att rätta till kroppens obalanser och skapa det bästa möjliga utgångsläget för hälsa och välmående. När kroppen är i balans finns nämligen den optimala utgångspunkten för god hälsa.
Osteopatins tre grundprinciper:
• Kroppen är en helhet
• Kroppen har en självläkande förmåga
• Kroppens struktur och funktion är sammanlänkade
Behandling:
Manipulation
Snabba, lätta och specifika rörelser som ska återställa en normal rörlighet i leder där rörelseförmågan är nedsatt. Tekniken används exempelvis vid behandling av nacke och ländrygg. Rörligheten ökar och smärtan lindras.
Artikulering/Mobilisering
En mer rytmisk teknik utan snabba rörelser. Syftet är att stretcha leder och ligament för att göra dem smidiga. Cirkulationen ökar i muskler, bindväv och lymfsystemet runt leden. Detta har en inflammationshämmande och smärtreducerande effekt.
MET (Muscel Energy Technique)
Osteopaten placerar en eller flera leder i specifika positioner och patienten får hålla emot med ett konstant
tryck. Tekniken används för att förlänga och stärka muskler samt att öka ledens rörlighet.
Kraniell behandling
Osteopaten undersöker subtila förändringar i kors- och skallbenens struktur och rörlighet. En vanlig behandling vid bland annat täppta bihålor, trötthet, nackproblem, sömnsvårigheter och stress. I många länder är detta en vanlig behandlingsmetod för barn som lider av kolik.
Visceral behandling
Motverkar obalanser och nedsatt rörlighet mellan organ. Genom att öka organens rörlighet kan man också påverka nerverna och rörligheten i ryggraden, som i sin tur minskar eventuell smärta. Tekniken används ofta för att motverka matsmältningsproblem, förstoppning, diarré, inkontinens, menssmärtor, infertilitet och huvudvärk.
BLT (Balanced Ligamentous Tension)
Genom att varsamt placera en smärtande led i ett optimalt och balanserat läge kan man få kringliggande ligament och muskler att självmant slappna av. Därmed brukar smärtan avta och behandlingen återställer leden i dess optimala läge.
Body Adjustment
En undersökningsrutin och behandlingsform där man med rytmiskt roterande rörelser går igenom kroppens alla delar. Patientens hållning är ofta i fokus och behandlingen är mjuk och behaglig för att lugna spända områden. Förbättrad cirkulation och återställande av rörlighet är centralt.
Intressant. Delar av denna behandling har jag fått sen tidigt 90-tal, men har inte riktigt förstått vad det har handlat om. iaf fungerar den på mig 🙂
Helt klart underskattad lakarform. Min Osteopat har tagit bort min pollenallergi, min bilolycksskada i skulderbladet, min huvudvark och tro det eller ej ”oppnat mitt hjarta” for karlek igen. Men nar man berattar for vanner om att det ar sjukt bra sa mots man av meh va e re for flumm? Bra att du tar upp dem goda effekterna har.