Bästa Klassiska Julkonserten 2015

By 2015-10-25Uppträdande

image

För första gången möts tre finska internationellt hyllade stjärnor för en afton i Julens tecken. Konserten med violinisten Linda Lampenius, sopranen Susanna Levonen och barytonen Gabriel Suovanen bjuder på flera av våra mest älskade julsånger och musik av Sibelius. Gästartist är fantastiska Fredrik Benedict Nybladh. Ni kommer att få uppleva en unik, stämningsfull och oförglömlig kväll i vackra Hedvig Eleonora Kyrka.

LINDA LAMPENIUS
Linda Lampenius, internationellt känd som Linda Brava, föddes i en finlandssvensk teater- och musikfamilj. Lampenius gjorde sin scendebut som 3-åring. Hon benämndes som ett musikaliskt underbarn och åkte på sin allra första turné tillsammans med The Helsinki Strings när hon bara var 8 år gammal, då till USA och Kanada.
Lampenius har studerat vid Sibelius­ Akademin i Helsingfors och varit konsertmästare i tre orkestrar.
Hon har nått berömmelse runt om i världen och turnerat i Europa, Asien och USA som soloartist. Vid sidan av stadsorkestrar i Finland och Sverige har Lampenius spelat som solist med bland annat La Scala Opera Orchestra, BBC National Orchestra of Wales och National Symphony Orchestra of Ireland och Schönbrunn Palace Orchestra.
Lampenius har medverkat i flertalet tv­-serier. så som Baywatch, ”Let’s Dance” och som domare i talangshowen ”X ­Factor”. Hon har uppmärksammats internationellt för sin musikaliska begåvning i tidningar som Gramophone, Classic FM, The Times, BBC, CNBC, FOX News Channel och E!.
Lord Andrew Lloyd Webber handplockade Lampenius för solistuppdraget i hans symfoni ”Metal Philharmonic”, som framfördes i England.
Ho har gett ut fyra soloalbum, varav albumet ”Linda Brava” gavs ut av anrika EMI Classics.
Lampenius är känd för att ”sjunga” på sitt instrument, Gagliano 1781.

GABRIEL SUOVANEN
Den internationellt erkända barytonen Gabriel Suovanen är född 1974 i Stockholm. Efter studier vid Sibelius Akademin i Helsingfors och Operahögskolan i Stockholm. valdes han till “Artist in residence” vid Sveriges Radio P2. Suovanen har framträtt på många av de stora internationella opera- och konsertscenerna. Vid Nationaloperan i Helsingfors har han gjort uppmärksammade gestaltningar av Guglielmo i Mozarts Così fan tutte och Marcello i Puccinis La bohème. Han har även gästspelat på Liceu-operan i Barcelona, Théâtre Royal de la Monnaie i Bryssel och Oslooperan.
På Kungliga Operan i Stockholm har Suovanen kunnat ses i titelrollen i Alban Bergs Wozzeck, Gunther i Wagners Ragnarök, Silvio i Leoncavallos Pajazzo och Schaunard i Puccinis La bohème. Han har även gästat Drottningholmsoperan och på Göteborgsoperan gjorde han rollen som Eugen Onegin i Tjajkovskijs opera. Suovanen gästar sedan flera år regelbundet Komische Oper i Berlin, där han framträtt i roller som Papageno, Don Giovanni och Eugen Onegin. Vid festspelen i Savonlinna har han bland annat gjort Ping i Puccinis Turandot.
Gabriel Suovanen har tilldelats första pris i Timo Mustakallio-tävlingen 1998 och år 2000 tilldelades han som förste pristagare det nyinstiftade Karita Mattila-priset.

SUSANNA LEVONEN
Susanna Levonen är född i Tammerfors, Finland och fick sin musikaliska utbildning vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm, Sibelius Akademien i Helsingfors samt vid Högskolan för scen och musik i Göteborg. Susanna gjorde sin operadebut 2001.
Efter att 2006 rosats i såväl svensk och sydafrikansk press för sin starka insats som Den främmande prinsessan i Dvoráks Rusalka bestämde hon sig för att ta steget fullt ut och fokusera på sopranroller. 2008 sjöng Susanna titelrollen i Richard Strauss Salome vid Malmö Opera i regi av Stephen Langridge, samt vid Staatstheater Kassel i Tyskland 2009.
2011 sjöng Levonen som solist i Berwaldhallen vid den årliga TV-sända Trettondagskonserten med Sveriges Radiosymfoniker.
För Levonens insats som Sieglinde i Valkyrian blev hon av Opernwelt nominerad ”Årets bästa sångerska” och tilldelades också en hedrande fjärde plats på ”Opus-listan”, där Skandinaviens största musiktidskrift OPUS väljer ut årets mest tongivande musikpersonligheter och uppsättningar.
Susanna har framträtt som Carmen i Georges Bizets Carmen, Giovanna i Giuseppe Verdis Rigoletto, Marcellina i Wolfgang Amadeus Mozarts Figaros Bröllop och Senta i Richard Wagners Den Flygande Holländaren.
Susanna Levonen har turnerat i såväl i Europa, USA och Kina.
Susanna har belönats med bl. a. Jenny-Lind stipendiet och Der Sängerpreis vid Internationaler Wettbewerb für Liedkunst i Stuttgart 2001.

FREDRIK BENEDICT NYBLADH
Fredrik Benedict Nybladh debuterade i rollen som Pelle i Vi på Saltkråkan med Astrid Lindgren. Därefter gjorde han The Sound of Music på teater Göta Lejon tillsammans med Carola och Tommy Körberg och gjorde rollen som Birk i Ronja Rövardotter.
Nybladh har studerat vid Stockholms Musikkonservatorium och Victorian College Of Arts i Melbourne. Han har arbetat och sjungit med storheter som Nicolai Gedda, Carola, Tommy Körberg, Molly Sandén, Eric Saade, Gladys del Pilar, Linda Lampenius för att nämna några. 
Just nu aktuell med julturné och debutskiva (inspelning pågår).
Några lämnade citat: H.K.H Prins Carl-Philip, ”Jag ryser när Fredrik sjunger.” H.K.H Prinsessan Sofia, ”Helt Magiskt” Peter Forsberg, ”Jag har aldrig hört något så fantastiskt live” Molly Sandén, ”Jag älskar att få sjunga med Fredrik” Linda Lampenius, ”Timbren i Fredriks röst är obeskrivligt vacker och varm”

Kram, Linda

Bästa Klassiska Julkonserten 2015 was originally published on Linda Lampenius Brava

Bästa Klassiska Julkonserten 2015 was originally published on Linda Lampenius Brava