Ekologisk mat på tok för dyr för flerbarnsfamiljer

Varje gång jag handlar, reagerar jag på prisskillnaden mellan ”ren” och ”inte så ren” mat. Jag förstår att det kostar att ”ta hand om” allt som odlas och produceras på ett ”ekologiskt” sätt. Men alla bekämpningsmedel och konstgödsel kostar ju också.

Jag tycker att alla ekologiska, eller biodynamiskt odlade (som vi säger på finlandssvenska), produkter är på tok för dyra. Jag tror att väldigt många barnfamiljer låter bli att välja dessa hälsosamma alternativ, just på grund av priset.

Trist att det är så här…

Join the discussion No Comments

 • Sara skriver:

  Hej!
  Jag förstår dig men ett tips; titta inte på priserna!
  Jag och min familj är ingen höginkomstfamilj men jag prioterar bra mat och varor.
  Jag tittar aldrig på priser. Däremot tjuvlyssnar jag i kassakön vad andra med konventionella varor får betala för sina varor och konstaterar nöjt att jag inte betalat många kronor mer än andra men fått mycket mer kvalitet!
  Sen behöver man tänka på att det inte bara handlar om dina och mina pengar utan om andra människors och miljöns hälsa.

 • Beauty by Bloch skriver:

  Ja, till viss del kan jag hålla med, men när jag ser hur merparten av svenska familjer lever så gör jag det inte.
  Det är inte eko-mat som är för dyr, det är vanlig mat som är för billig.
  Om det traditionella jordbruket skulle få betala för den övergödning, utarming av bilologisk mångfald och hälsoskador de orskakar, skulle vi få fram de riktiga kostnaderna.
  Dessutom slänger vi ca 1/3 av den mat vi köper (snacka om slöseri) och lägger ca 40% av matutgifterna på tomma kalorier, kakor och läsk (inte alla familjer, men genomsnittet enligt naturskyddsföreningen), och samtidigt säger vi att vi inte har råd att handla ekologiskt.
  Kött, halvfabrikat och skräpmat är det minsann ingen som klagar på att det är dyrt…

  • Linda Lampenius skriver:

   Bästa Victoria ”Beauty by Bloch”,
   Du är 23 år gammal och jag antar att du inte har barn. Det är en helt annan sak att inhandla mat åt en eller två personer, än en hel familj. Sådant tänker man inte på innan man fått barn. När jag var 23 (är nästan dubbelt så gammal nu), var jag också ivrig när det kom till att ha någon speciell sak i livet jag trodde på och jag ville alltid ha rätt.
   Om man skulle fråga alla barnfamiljer i Sverige vad de tycker om ekologiska produkter, så skulle nog de flesta tycka att produkterna var bra, men största delen skulle säga att produkterna var för dyra.
   När det kommer till din kritik av jordbrukare, så har du attackerat fel person. Min mamma är född på en bondgård i Lappträsk, nära Lovisa. Bondgården har varit i släkten i flera hundra år. När Finland gick med i ”djävulspakten” EU, fick största delen av gårdarna i trakten av vår gård, lägga ner t.ex. mjölkproduktionen. Endast gårdar med hundratals kor har kunnat fortsätta. Tror du att det är bönderna som tjänar på att producera säd och mjölk? Nej, det är butikerna. Dessutom köper både Sverige och Finland dessa råvaror från andra EU länder. Tror du att finska och svenska bönder vill att det skall vara så? Nej!! Allt som odlas och produceras i Sverige, borde ju säljas och konsumeras här! Bönderna borde få hjälp av staten, ifall kostnaderna för produktionen blir högre pga eko-odling.

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.