Istället för LCHF

På grund av att jag vet att så otroligt många under- och normalviktiga personer utnyttjar dieter på ett sjukt sätt, gillar jag egentligen INTE att prata om dessa olika dieter. Men… eftersom LCHF är en så ”hajpad” diet här i Sverige, så känner jag att jag vill komma med förslag, som är bättre för hälsan. (LCHF kommer att leda till att många fler i framtiden lider av hjärt-, och kärlsjukdomar)

”Världens bästa diet” verkar vara en hälsosam diet. Jag gillar även Pauluns LCHQ och råden/recepten Charlotte Perrelli har i sin senaste bok ”Kickstart”

Detta har jag bl.a. läst om dieten ”Världens bästa diet”:

Två kända experter står bakom upplägget. Värdens bästa diet är sammansatt av närningsexperterna Christian Bitz och professor Arne Astrup. Dieten är baserad på Diogenes-undersökningen, som är den största som någonsin genomförts om kost och viktminskning. Recepten, kostplanen och principerna är sammansatta på bakgrund mot erfarenheterna från världens största undersökning om kost och viktminskning, Diogenes-undersökningen, som kostexperten Arne Astrup ledde. I undersökningen deltog fler än 700 europeiska familjer.

Ät mer protein

Undersökningen visade tydligt att proteinrik mat med ’vita’ kolhydrater är det som fungerar när du vill gå ned i vikt och hålla vikten. Du ska alltså äta mer av magra kött- och mejeriprodukter, fisk, fågel, ägg, nötter, linser och bönor.

Undvik vitt bröd, ljus pasta och vitt ris. Undersökningen visade också att du ska satsa på matvaror med lågt GI, t.ex. fullkornsprodukter och grönsaker som inte ger stora svängningar i blodsockret.

Inre rening

Dieten är ihopsatt så att hunger och späkelse minimeras. Men du kommer troligtvis ändå uppleva att kroppen reagerar på den nya kosten. Det kan hända att du kommer känna hunger, trötthet och oro i kroppen, och du kommer möjligtvis att sova sämre under en period. Det är helt normala reaktioner när du äter mindre och nyttigare än normalt. Tänk på det som att kroppen genomgår en rening.

Och håll ut! Det är nu du ska visa dig själv och din kropp att verkligen menar det. I starten gör du det lättare för dig själv genom att hålla veckan så enkel som möjligt. Låt bli att ha 20 saker i kalendern med middagar, gäster och aktiviteter utanför hemmet. Du kommer se stora resultat efter de första veckorna så dra ett djupt andetag och tänk på att du kommer komma ut smalare på den andra sidan.

 

Join the discussion No Comments

  • Malin skriver:

    Hej Linda, hur motiverar du att Lchf kommer att leda till fler hjärt och kärl sjukdomar?
    Konstigt att du som förebild uttalar dig så klumpigt?

    Det finns mängder med äldre och nyligen gjorda studier som visar att framförallt mättat fett inte har någon som helst negativ effekt på hjärta kärl. Snarare tvärt om…

    • Linda Lampenius skriver:

      Bästa Malin! Jag vet VERKLIGEN vad jag pratar om! I Finland har man kommit längre (redan för länge sedan) i forskning av fetter. Vi är många i Finland som lever med familjär hyperkolesterolemi.

      Det här säger svenska Livsmedelsverket:

      Vissa mättade fettsyror, främst palmitinsyra (16:0), myristinsyra (14:0) och laurinsyra (12:0), höjer nivåerna av det man brukar kalla för det onda kolesterolet, LDL (low density lipoprotein). LDL bidrar till att fett lagras i blodkärlen, vilket vi i vardagslag kallar åderförfettning eller åderförkalkning.

      Åderförfettning
      Åderförfettning är en process som sker i flera steg och tar lång tid. Den kan börja redan när man är barn, men ger oftast inga symtom förrän efter 40-årsåldern. Om det finns mycket LDL-kolesterol i blodet är risken stor att LDL oxideras (härsknar). Härskningen gör att fett, kolesterol och kolesterolestrar tas upp av blodkärlens renhållningsceller, de så kallade makrofagerna, och fettet fastnar i kärlens väggar. Blodkärlen blir trånga och blodcirkulationen sämre. Så småningom ansamlas kalcium i det fett som fastnat i kärlväggarna, vilket innebär att så kallade plack bildas. Kärlen blir hårda och ojämna. Risken för blödningar och blodproppar ökar. Ju hårdare och trängre kärlen blir, desto större är risken att drabbas av hjärtinfarkt eller stroke. Trånga kärl innebär också att hjärtat får arbeta hårdare för att pumpa runt blodet i kroppen.

      Fettet i maten och blodfetterna
      De omättade fetterna, framför allt fleromättat fett, ger en bättre sammansättning av blodfetterna. Det så kallade goda kolesterolet, HDL (high density lipoprotein), hjälper till att rensa bort fettinlagringar från kärlen. HDL skyddar också kärlen genom att förhindra oxidation.

      För LDL-kolesterolnivån verkar det som att det inte spelar så stor roll hur mycket fett man äter – det handlar mer om balansen mellan olika fetter. Det gäller att begränsa intaget av mättat fett och transfett och äta mer av fleromättat och enkelomättat fett.

      För hjärtinfarkt är högt LDL den starkaste riskfaktorn, medan rökning är den starkaste riskfaktorn för kärlkramp i benen och högt blodtryck den starkaste riskfaktorn för stroke. Högt LDL ökar risken mer för män än för kvinnor, men skillnaden minskar med åldern.

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.